Panelfrågan:

Vad tycker ni om StudenterTyckerTill.se?

Jag tycker att det är ett beundransvärt initiativ. Blivande studenter behöver bra och lättillgänglig information inför valet av utbildning, något som idag på många håll brister. Allt för ofta kan informationen som finns i kurskataloger vara bristfällig. Saco Studentråd anser att utbildningskvalitet både kan och bör mätas, och att studenternas åsikter och kunskap om kurser och program är av stor betydelse i sådana mätningar.

Med dagens kursutvärderingar är det en hel del studenter som känner att det inte spelar sådan stor roll vad de fyller i, man ser ändå inte vad som händer med resultaten. Hamnar de i någon byrålåda? Genom sajter som StudenterTyckerTill.se ser man direkt hur ens åsikter räknas och spelar roll för andra människor. Jag tror att detta kan öka tillförlitligheten i resultaten. Jag ser fram emot att se sajten växa, och hoppas verkligen att användarna förstår vilken bra konsumentupplysning detta kan komma att bli!
Eva Westerberg
Eva Westerberg
Ordförande, Saco Studentråd

Ordförande, Saco Studentråd
StudenterTyckerTill.se är en väldigt bra idé. Den är bra eftersom det är vi studenter som själva vet bäst vad vi tycker om de utbildningar vi har gått. Webbplatsen ger en arena där erfarenheter av utbildningar samlas och tas del av. Min förhoppning är att det kan bli ett stöd för de som befinner sig i valet och kvalet om vad och var de ska plugga, eller rent utav att om de alls ska börja. För att det ska fungera så på ett bra sätt krävs det att StudenterTyckerTill.se används av många så att sajten får en bra täckning på de utbildningar som finns runt om i vårt avlånga land. SFS önskar StudenterTyckerTill.se lycka till, det ska bli spännande att se hur idén utvecklar sig nu när den sjösätts.
Moa Neuman
Moa Neuman
Ordförande, SFS

Ordförande, SFS
På SyoGuiden.com får vi ofta förfrågningar från blivande högskolestudenter om vilken högskola respektive utbildning man ska välja. Många undrar över rankning och hur man ska kunna jämföra olika lärosäten. Det är alltid svårt för oss att hänvisa dem någonstans eftersom rankningslistor inte förekommer i Sverige såsom det gör i andra länder.

Jag anser att StudenterTyckerTill.se är ett jättebra initiativ. Här synliggörs Sveriges studenters utvärderingar och åsikter, vilket kommer att hjälpa många blivande studenter i deras val. Jag tror också att det på sikt bidrar till att höja kvaliteten på vårt lands högskolor och universitet. Tjänsten bygger på att många studenter är aktiva och lägger in sina utvärderingar. Därför vill jag uppmana alla Sveriges studenter att gå in på StudenterTyckerTill.se för att tycka till! Vi på SyoGuiden.com kommer definitivt att rekommendera sajten när vi får förfrågningar om vilken högskola man ska välja.
Johanna Boussard
Johanna Boussard
Redaktionschef, SyoGuiden.com

Redaktionschef, SyoGuiden.com
Det är intressant att en del lärare blev väldigt upprörda över den här satsningen och tror att det har att göra med hur vi brukar närma oss den här typen av nya fenomen. Det är vanligt att den första tanken är väldigt negativ när man inte omedelbart känner igen det man ser. På samma sätt som hundar kan börja skälla vilt på folk med rollerblades eller rullstol. "Det här känner jag inte igen så nu gäller det att föra ett jävla liv så att det här inte skadar mig".

Jag tycker att vi istället borde välkomna alla typer av verktyg som kan hjälpa elever och studenter att utvärdera lärare och se det som stöd för lärares professionaliseringssträvanden. Samtidigt förstår jag att det inte skulle vara så roligt att få 1,2 i snitt på en sån här sida, men är det verkligen integritetskränkande? Kanske att alla får veta det men knappast själva poängsättningen. Och, handen på hjärtat, kommer det att komma som en överraskning att jag får 1,2 i snitt? Nej, om jag får det är det mest troligt en officiell hemlighet som alla känner till. Det enda som är skillnaden är att det syns mer nu och då kan vi ju prata om det.
Elza Dunkels
Elza Dunkels
Föreläsare vid Umeå universitet

Föreläsare vid Umeå universitet
Jag tycker att det är ett jättebra och lovande koncept, då det erbjuder blivande studenter en mer varierad och äkta bild av vad de har att förvänta sig av universitetslivet. Oftast när man, som kommande student, besöker de olika universitetens hemsidor får man som regel ett förskönande av utbildningarna och därför ett någorlunda subjektivt perspektiv.

Men med StudenterTyckerTill.se ska blivande studenter kunna erbjudas en mer rättvis uppfattning och bredare kunskap inför deras studieval, då man även kan kolla in åsikter och synpunkter på olika kurser, föreläsare, m.m. Nyckeltemat i det hela är nuvarande studenter som hjälper blivande studenter, och detta är av stor betydelse eftersom båda parter har det gemensamma av att ha suttit i samma båt av ovisshet. Ett sådant samband tillför pålitlighet och därför kan denna hemsidas innehåll vara av oerhörd fördel för studenter att enklare lita på utvärderingarna och göra sina livsviktiga utbildningsval!
Yasmine Abo Elnasr
Yasmine Abo Elnasr
Nuvarande student

Nuvarande student
Jag gillar sajten. Den var lätt att förstå och inte så komplicerad som många andra liknande sajter. Jag tror det kan vara riktigt bra att få läsa vad studenter tycker om deras egna program och skolar och inte bara få läsa om skolorna i deras kataloger där det står en glad student och ler med citatet bästa valet i mitt liv, utan få höra flera synpunkter.

Jag har själv planer på att börja plugga snart och jag tror att StudenterTyckerTill.se kan hjälpa mig i valet av vilken skola och program jag ska söka till. Jag tycker att sajten är ett roligt samt nytt sätt att få se vad folk tycker om sina utbildningar och lärosäten.
Johannes Rende
Johannes Rende
Blivande student

Blivande student

Dela med dig

Dela på Facebook
Tipsa en kompis

Fler panelfrågor

Ställs det för låga krav på studenterna?
Se alla panelfrågor
Diskutera i forumen Avancerad sökning Artikel arkivet Frågor & Svar
 
StudenterTyckerTill är en tjänst för dig som studerar eller har studerat.
- Har du nyligen avslutat en kurs eller ett program?
- Du som är Student eller alumn kan på ett enkelt sätta lägga omdömen på skolor, program, kurser eller föreläsare.

Populäraste sökningarna

Senast inlagda föreläsarna
Hitta ett jobb hos LeoVegas